maanantai 22. toukokuuta 2017

Yläneellä olisi tarjolla sijoituskohde

Pöytyän Yläneellä olisi tarjolla yksi iso kiinteistökokonaisuus joka on toiminut puutarhatilana, alkoholistiparantolana sekä koulukotina. Vuosina 1994-2013 se toimi Mannerheimin lastensuojeluliiton kuntoutus- ja kehittämiskeskuksena. Kiinteistön nimi Huvitus tulee siitä että siellä viljeltiin omenoita ja lajikkeelle annettiin nimeksi Huvitus. Kiinteistö sijaitsee Pyhäjärven rannalla joten järvenrantamaisemia voisi hyödyntää jatkossakin.

Moni muistaa kokonaisuuden koulukotina, minä puolestaan muistan paikan Huvitus-nimisenä kuntoutuskeskuksena koska olen ollut siellä perheeni kanssa ainakin vuodesta 2002 2010-luvun alkupuolelle asti lyhytaikaisilla kuntoutusjaksoilla.

Kiinteistökokonaisuudesta mulla on joitakin muistikuvia: Kivitalossa oli majoitushuoneiden lisäksi liikuntasali, oleskelutilat, ruokala sekä yhteiskeittiöt, kellarissa puolestaan oli saunaosasto, kuntosali, itsepalvelupesula ja hoitohuone. Etappilassa oli majoitus- ja saunatilat.

Huvituksessa oli lapsille omia leikkitiloja joista yksi oli nimellä Lastentalo. Viimeksi kun olin Yläneellä lastentalo oli muuttanut rivitaloon. Huvituksessa oli pari rivitaloa joista yhdessä oli saunaosasto, tosin osa huoneistoista oli toimintatiloja.

Pappilarakennuksessa oli siis kaksi asuinhuoneistoa, joista yksi oli nimellä Pikku-Pappila tai Pikkupappila. Pikkupappilassa olen muuten asunut joitakin kertoja yksin muun perheen asuessaan jossain muualla, esimerkiksi pappilarakennuksessa oltiin koko perhe.

Koulutusrakennuksessa oli useita ryhmä- ja kokoustiloja, opetuskeittiö sekä luentosali.
Siellä taisi olla myös Lastentalo-osasto sillä yhden myynti-ilmoituksen mukaan Lastentalo toimi rakennuksessa ennen kun Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten kuntoutussäätiö joutui muuttamaan Yläneeltä Paimion entiseen sairaalarakennukseen. Lisäksi Huvitus-nimisessä kuntoutuskeskuksessa oli myös oma lääkäri jolla oli vastaanotto niin koulutusrakennuksen päädyssä kuin Kivitalon ylimmässä kerroksessa.

Arkadia-rakennuksessa oli kaksi asuinhuoneistoa. Lisäksi Huvitus-kiinteistössä oli myös neljä paritaloa jotka olivat nimeltään Piparkakkutalo.

Hallintorakennuksessa oli toimistotiloja henkilökunnalle.

Mesopotamia-rakennuksessa oli käsityötiloja sekä varastoja käsityötarvikkeille. Muistan kun tein siellä tinaukkoja ja painoin siellä t-paitoja. Lisäksi rakennuksen ullakossa oli silloin tällöin myös valoja koska ullakkoa ei edes kovin paljon käytetty.

Huvikumpu-rakennus taisi olla vanha navetta sillä rakennuksen yläkerrassa oli sokkorata jossa olin yhden kerran tosin siitä ei taidettu kovin paljon mainita Huvituksen infokansiossa. Huvikumpu-rakennuksessa oli toimintatila pelipöytineen ja diskokalustoineen (tosin viimeksi sieltä oli viety DJ-vehkeet pois), puuverstas jossa tein ainakin kylttejä, musiikkihuone jossa soitin lähinnä rumpuja ja taisin kokeilla myös muitakin soittimia, aistihavaintohuone ja ehkä varastoja.

Lisäksi Huvituksen läheiselle metsälle pystytettiin seikkailureitti nimeltään Satumetsä ja Huvitus tarjosi seikkailutoimintaa myös vanhalla puuladolla jossa olin yhden kerran perheeni kanssa.
Kiinteistön alkupäässä oli myös yksi punatiilirakennus joka on toiminut toimintatilana ja sen vieressä puutarharakennus jossa on ollut myös kahvila. Tenniskenttä ainakin sieltä löytyy ja ehkä muitakin pelikenttiä löytyy mutta ainakin pihamaata ja omenapuita näyttää löytyvän.

Nykyhetki

Nykyään kiinteistön omistaa Loimaan tasoiteurakointi Oy jonka tarkoituksena on etsiä kiinteistölle uusi omistaja. Kiinteistön omisti aikoinaan valtio ja jopa vuonna 2004 Yläneen kunta oli pohtinut kiinteistön ostamista. Kiinteistö on ollut esillä jopa Myyntimies Jethro-ohjelmassa vuonna 2014 jossa Jethro laskeutui helikopterilla parkkialueelle vaikka on mainostettu että kiinteistöllä olisi lentokenttä parkkialue taisi toimia väliaikaisena lentokenttänä.

Lisäksi Ilta-Sanomien sivuilla olevien kommenttien mukaan osa rakennuksista olisi purkukuntoisia mutta ne eivät välttämättä kuulu kiinteistöön - tai ne saattavat kuuluakin. Kiinteistö on tavallaan myös leirikeskus sillä siellä on järjestetty myös kuntoutusleirejä.

Suurin osa kiinteistöstä on taatusti vielä tyhjillään mutta sitä on vuokrattu mm. Valasrannan Tanssileirin majoitustilaksi tosin osa tiloista ei ole kalustettuja.

Tulevaisuus

Näkisin kiinteistökokonaisuuden ehkä kiinteistöosakeyhtiön nimissä. Se tarkoittaisi sitä että Kivitalo, Etappila, Arkadia, pappilarakennus ja paritalot sekä kokous- ja juhlatilat olisivat matkailukäytössä. Lisäksi olen miettinyt että ranta-alueelle kävisi ehkä rantasauna.

Mesopotamia ja Huvikumpu vuokrattaisi muuhun käyttöön, esimerkiksi näkisin Mesopotamian käsityötilana edelleenkin joten se sopisi taiteilijalle tai käsityöyrittäjälle.

Rivitalot voisi joko vuokrata lomahuoneistoiksi tai luovuttaa matkailuyrittäjälle.

Kiinteistökokonaisuuden näkisin ehkä myös kuntoutuskurssien pitopaikkana mutta toisaalta kiinteistöä voi ajatella muutenkin matkailukäyttöön etenkin kun lähellä on tanssilava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti